Hej, välkommen tillbaka.
I den här utbildningsvideon går vi igenom RACADM-kommandoradsverktyget. Låt oss först gå igenom de tre formerna av RACADM. Den första typen av RACADM är fast programvara. För att kunna ansluta behöver du en SSH-session. Detta ingår ibland i operativsystemet.
Andra gånger måste du installera ett verktyg från tredje part. Den andra typen är lokal RACADM. Detta körs från kommandoraden för värdoperativsystemet. Det kräver ingen ytterligare autentisering.
Du måste ha iDRAC-verktyg installerade eller en öppen hanterad serveradministratör som levereras förpackad med iDRAC-verktygen. Den sista typen är fjärrstyrd RACADM.
Istället för att hantera den lokala iDRAC:n kan vi hantera en fjärrstyrd iDRAC. Detta kommer dock att kräva inloggningsuppgifter. L Precis som lokalt måste du installera iDRAC-verktyg eller OMSA för att utföra dessa åtgärder. Mer information finns i RACADM CLI-guiden som finns på supportwebbplatsen.
RACADM-hjälpkommandot, som du når direkt från själva verktyget, samt attributmanualen, som innehåller de flesta FQDD:er som stöds på iDRAC. Detta finns också på webbplatsen. Här kommer jag snabbt att visa hur du får tag på dessa guider. Gå till dell.com/support.
När du är här skriver du "iDRAC9" och den firmwareserie du letar efter. När du är på huvudsidan kan du granska avsnittet "Dokumentation" för de guider som behövs. Du kan även hitta andra versioner av iDRAC med liknande metoder. Låt oss först ta en titt på den lokala RACADM.
Öppna kommandoraden på det system som är värd för iDRAC. Skriv sedan "racadm" och tryck på Enter. Här kan du se syntaxen för de lokala kommandona och fjärrkommandona. Prova sedan "racadm getsysinfo". Där visas detaljerad information om lokal iDRAC, till exempel IP, service tag och DNS-namn.
Nu ska vi försöka med samma kommando, men från ett annat system. Vi kommer att använda fjärrfunktionen i RACADM för att ansluta till samma iDRAC, men den här gången via nätverket.
Du kan se här att vi får samma information på det här sättet som vi skulle få lokalt. Sedan tar vi en titt på vilken version av den fasta mjukvaran vi får med en SSH-session.
Jag kommer att använda ett vanligt verktyg som kallas "PuTTy" för att upprätta sessionen. Alla SSH-verktyg bör fungera. När anslutningen har upprättats måste du logga in på iDRAC. Lägg märke till att vi i de nyare versionerna av iDRAC redan är inne i prompten "racadm".
För att köra föregående kommando behöver vi bara skriva "getsysinfo". Samma information visas här från SSH som i de andra iDRAC-verktygen. Ett användbart kommando är "serveraction". Vi använder kommandot "help" för att se tillgängliga alternativ.
Nu ska vi försöka med en smidig avstängning av fjärrvärden. Tänk på att detta bara fungerar om värden för närvarande kan göra en korrekt avstängning. Om det inte går kommer ingenting att hända och en påtvingad avstängning sker inte. Du måste köra kommandot "powerdown" eller "powercycle" för att tvinga fram omstarten.
Du kan kontrollera statusen med kommandot "serveraction powerstatus". När servern så småningom stängs av kan du ta upp den igen med kommandot "serveraction powerup". Du kan bekräfta att den är online igen med underkommandot "powerstatus". Om du har problem med iDRAC kan du även köra kommandot "racreset". Detta startar om iDRAC, men tar inte bort någon av konfigurationerna.
Tänk på att det kan ta några minuter innan du återansluter, eftersom det tar tid att starta om. Slutligen ska jag snabbt visa hur vi kan hämta information med hjälp av de fullständigt kvalificerade enhetsbeskrivningarna, eller FQDD.
I det här exemplet kontrollerar jag om processorvirtualisering har aktiverats i BIOS eller inte. Här kan vi se att det faktiskt är aktiverat. Vi avslutar nu vår grundläggande översikt över RACADM.
Tack för att du tittade.