• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter

Webbkameran fungerar inte i Windows

Med webbkameror kan du kommunicera ansikte mot ansikte (virtuellt) även när du inte är i samma rum via videosamtal på Microsoft Teams, Skype, Zoom med mera. Om kameran inte fungerar i Windows kan det bero på att drivrutiner saknas efter en nylig uppdatering, att antivirus- eller sekretessinställningar blockerar en app från att använda kameran eller ett problem med appen du vill använda.

Webbkameror är vanligtvis inbyggda i bärbara datorer, allt-i-ett-datorer och vissa Dell-skärmar. Externa webbkameror används på stationära och bärbara datorer med en USB-kabel.

Om du upptäcker något av följande symtom kan du testa webbkameran med hjälp av stegen nedan.

• Andra användare kan inte se mig i videosamtal.
  • Webbkamerans skärm är svart, tom eller mörk.
  • Videon från kameran är mörk, kornig eller suddig.
  • Jag kan inte genomföra ett videosamtal med Microsoft Teams, Skype eller Zoom.

Följ dessa snabbåtgärder för att lösa problem med webbkameran

Korrigering 1: Starta om datorn

En enkel omstart kan lösa många problem nästan omedelbart. När du startar om datorn rensas minnet (RAM) effektivt och alla felaktiga processer och tjänster som startas stängs av.

Alla program och mjukvaror som körs på datorn avslutas när du startar om datorn. Detta omfattar program som körs i aktivitetsfältet och tjänster som körs i bakgrunden.

VARNING! Innan du startar om datorn ska du se till att bokmärka öppna webbsidor och spara alla öppna dokument, kalkylblad och annat osparat arbete.

Korrigering 2: Kontrollera kamerainställningarna

I Windows 11 eller Windows 10 kan sekretessinställningar hindra appar från att använda webbkameran. Se till att du ger apparna behörighet att använda webbkameran.

OBS! Se till att du befinner dig i ett väl upplyst rum. Webbkamerabilden blir mörk eller kornig i rum med svag belysning.

OBS! Om enheten har en inbyggd sekretesslucka ska du öppna den för att säkerställa att kameran inte är blockerad.

OBS! Vissa bärbara datorer har en fysisk strömbrytare eller knapp på tangentbordet som slår på och stänger av kameran. När den är avstängd kan den bärbara datorn inte identifiera att det finns en kamera installerad eller så visar kameran en bild på en överstruken kamera. Det finns information om tangentbordslayout och kortkommandon i användarhandboken för din bärbara Dell-dator.

1. Klicka på Start och öppna appen Inställningar i Windows.
  2. I appen Inställningar klickar du på Sekretess och säkerhet (i Windows 11) eller Sekretess (i Windows 10).
  3. Under Appbehörigheter klickar du på Kamera och ser till att Låt appar använda din kamera är aktiverat. I Windows 10, under Tillåt åtkomst till kameran på denna enhet, aktiverar du Kameraåtkomst för denna enhet.

Sekretessinställningar för mikrofon i Windows 11
    Sekretessinställningar för webbkameran som låter appar använda din kamera i Windows 11
  4. Välj vilka appar som får använda kameran. I Windows 10 aktiverar du Låt skrivbordsappar använda din mikrofon. Du kan även välja vilka appar som får använda mikrofonen.

Sekretessinställningar för webbkameran som låter skrivbordsappar använda din kamera i Windows 11

Korrigering 3: Aktivera webbkameran i BIOS eller UEFI

På vissa bärbara Dell-datorer finns det ett alternativ i BIOS eller UEFI för att inaktivera webbkameran. Om webbkameran är inaktiverad i BIOS eller UEFI kan Windows eller andra operativsystem inte upptäcka webbkameran. Med det här alternativet kan systemadministratörer inaktivera åtkomst till webbkameran av säkerhetsskäl.

Återställning av BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna kan bidra till att lösa eventuella BIOS- eller UEFI-problem som gör att kameran inte fungerar. Titta på den här videon för att ta reda på hur du återställer BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna.

OBS! BIOS-gränssnittet kan skilja sig åt mellan olika Dell-datorer. Det finns produktspecifik information i användarhandboken för din Dell-dator.

1. Starta eller starta om datorn.
  2. När skärmbilden med Dell-logotypen visas trycker du på F2 flera gånger tills BIOS eller systeminställningarna öppnas. Du kan också trycka på F12-tangenten flera gånger tills menyn för engångsstart visas och sedan välja BIOS-inställningar eller Systeminställningar på menyn och trycka på Retur.
  3. Hitta alternativet för att slå på eller stänga av webbkameran i BIOS eller UEFI och kontrollera om den är aktiverad.

OBS! BIOS-gränssnittet kan skilja sig åt mellan olika Dell-datorer. Det finns produktspecifik information i användarhandboken för din Dell-dator.

Korrigering 4: Optimera datorn med hjälp av SupportAssist

Med SupportAssist-appen kan du snabbt och enkelt optimera datorn (t.ex. installera de senaste Dell-drivrutinerna och köra ett hårdvarutest). SupportAssist kör även ett hårdvarutest och tillhandahåller resultat och förslag på åtgärder.

1. Håll Windows-tangenten intryckt och tryck sedan på Q-tangenten.
  2. Skriv SupportAssist i sökrutan.
  3. Välj SupportAssist (app) i resultatlistan.

OBS! Om SupportAssist inte visas i sökresultaten går du till sidan SupportAssist for Home PCs för att ladda ner och installera SupportAssist.
  4. Klicka på Starta nu för att låta SupportAssist söka igenom och optimera Dell-datorn.

Video om datoroptimering med SupportAssist-appen
    Titta på den här videon för att ta reda på hur du optimerar din Dell-dator med SupportAssist.

Korrigering 5: Kontrollera drivrutinerna för webbkameran

Prova med en annan USB-port

Om du använder en extern USB-kamera kan du prova att ansluta den till en annan USB-port på datorn. Om det inte löste problemet eller om du har en inbyggd kamera kan du prova följande steg:

OBS! Drivrutiner för den inbyggda kameran i bärbara Dell-datorer installeras automatiskt i Windows 11, Windows 10 eller Windows 8 (8.1).

1. Klicka på Start och skriv enhetshanteraren. Klicka på enhetshanteraren i sökresultatet.
  2. Hitta din kamera under Kameror, Bildenheter eller Ljud-, video- och spelenheter.
  3. Om kameran inte upptäcks klickar du på åtgärdsmenyn högst upp och väljer sedan Sök efter hårdvaruförändringar.
  4. Vänta tills Windows sökt igenom och ominstallerat de uppdaterade drivrutinerna.
  5. Starta om datorn och öppna sedan appen Kamera för att testa webbkameran.
  6. Om detta inte löser problemet med webbkameran kan du prova nästa steg.
Avinstallera kameradrivrutinen och sök efter hårdvaruförändringar
  1. Klicka på Start och skriv enhetshanteraren. Klicka på enhetshanteraren i sökresultatet.
  2. Hitta din kamera under Kameror, Bildenheter eller Ljud-, video- och spelenheter.
  3. Högerklicka på kameran och välj Egenskaper.
  4. Gå till fliken Drivrutin och välj sedan Avinstallera enhet.
  5. Markera kryssrutan Försök att ta bort drivrutinen för den här enheten och klicka sedan på OK.
  6. I enhetshanteraren klickar du på åtgärdsmenyn längst upp och väljer sedan Sök efter hårdvaruförändringar.
  7. Vänta tills Windows sökt igenom och ominstallerat de uppdaterade drivrutinerna.
  8. Starta om datorn och öppna sedan appen Kamera för att testa webbkameran.

Korrigering 6: Uppdatera Windows

Se till att Windows är uppdaterat. Ibland kan kameraproblemet lösas om du laddar ner de senaste uppdateringarna.

1. Klicka på Start och öppna appen Inställningar. Du kan också trycka på genvägen Windows-tangenten + I för att snabbt öppna appen Inställningar.
  2. I appen Inställningar klickar du på Windows Update (i Windows 11). I Windows 10 går du till Uppdatering och säkerhet och väljer sedan Windows Update på den vänstra sidan.
  3. Klicka på knappen Sök efter uppdateringar på den högra sidan. Om det finns uppdateringar laddar du ner och installerar dem.
  4. När uppdateringarna har installerats startar du om datorn och testar webbkameran i appen Kamera.

Korrigering 7: Kontrollera antivirusprogrammet

Vissa antivirusprogram och säkerhetsprogram från tredje part har sekretessinställningar som kan hindra appar från att använda webbkameran.

I inställningarna för antivirus- eller säkerhetsprogram ska du leta efter inställningar som blockerar åtkomst till eller behörighet att använda kameran. Det finns mer information på antivirusföretagets webbplats.

Vad ska jag göra om webbkameran fortfarande inte fungerar?

Felsökningsstegen ovan omfattar de vanligaste problemen som rör webbkameror. Om problemet kvarstår kan du prova dessa ytterligare felsökningssteg för att lösa problem med webbkameran.

Videor

Andra resurser

Påslagen mikrofon
Support för mikrofon eller headset
Få hjälp med att åtgärda ljudingångs- eller ljudinspelningsproblem med integrerade eller externa mikrofoner eller headset. Support för mikrofon eller headset
öppen bok
Support för Bluetooth
Få support för Bluetooth-relaterade problem när du använder högtalare eller hörlurar med Bluetooth-funktioner. Support för Bluetooth
Drivrutinssupport
Drivrutinssupport
Läs mer om olika metoder för att ladda ner och installera Dell-drivrutiner till dina Dell-produkter. Drivrutinssupport
SupportAssist for Home PCs
SupportAssist for Home PCs
Läs om hur du laddar ner, installerar och använder SupportAssist på din Dell-dator för att söka igenom hårdvara, uppdatera drivrutiner med mera. SupportAssist for Home PCs