• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter

Åtgärda ljud- eller ljudinspelningsproblem med headset eller mikrofoner

Oavsett om det handlar om virtuella möten, undervisning online eller samtal med lagkamrater medan du spelar så är det är viktigt med tydligt ljud från mikrofonen. Problem med ljudinspelningen kan uppstå oavsett om du använder den integrerade mikrofonen på bärbara datorer, externa mikrofoner, USB eller Bluetooth-mikrofoner och -headset. Om du upptäcker något av följande symptom kan du testa mikrofonen med hjälp av stegen nedan.

• Övriga användare kan inte höra din röst i Microsoft Teams, Skype, Zoom eller andra kommunikationsprogram.
  • Din röst låter dämpad, kommer och går, knastrar, knäpper eller upplevs som förvrängd för andra användare.
  • Mikrofonvolymen är för låg eller mikrofonen verkar inte fungera överhuvudtaget.

Följ dessa snabba steg för att åtgärda problem med indata för ljud eller ljudinspelning

Korrigering 1: Utför en maskinvaruåterställning

En maskinvaruåterställning bidrar till att avlägsna statisk elektricitet som kan vara orsaken till mikrofonproblemet. Följ dessa steg för att utföra en maskinvaruåterställning.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla bort strömkabeln (för stationära datorer) eller koppla bort nätadaptern och ta bort batteriet (för bärbara Dell-datorer med borttagbart batteri).
    OBS! För bärbara Dell-datorer med ett icke-borttagbart batteri kan du läsa mer om hur du återställer realtidsklockan (RTC) för att återställa den bärbara Dell-datorn. I användarhandboken för den bärbara Dell-datorn finns stegvisa anvisningar för hur du tar bort batteriet på ett säkert sätt på bärbara Dell-datorer med ett borttagbart batteri.
  3. Koppla bort alla enheter, till exempel USB-enheter, skrivare, webbkameror och mediekort (SD/xD), förutom tangentbordet och musen.
  4. Håll strömknappen intryckt i 15–20 sekunder så att all kvarvarande ström laddas ur.
    Utföra en maskinvaruåterställning
  5. Anslut strömkabeln (för stationära datorer) eller nätadaptern och batteriet (för bärbara datorer).
  6. Slå på datorn och anslut enheterna på nytt.

Korrigering 2: Testa mikrofonen eller headsetet

En felaktig enhet kan orsaka ljud- eller ljudinspelningsproblem. Kontrollera om mikrofonen eller headsetet med en inbyggd mikrofon fungerar genom att följa dessa steg. Kör SupportAssist-mikrofontestet för att testa den interna mikrofonen på din bärbara Dell-dator.

OBS! Vissa headset har ingen inbyggd mikrofon. Kontrollera produktdokumentationen för att se om headsetet har en inbyggd mikrofon.
  1. Koppla bort mikrofonen eller headsetet från datorn.
  2. Kontrollera att mikrofonen eller headsetet är på.
    1. Om headsetet eller mikrofonen kräver en strömkälla, t.ex. en nätadapter eller USB-ström, måste du se till att denna är påslagen.
    2. Om enheten använder batterier måste du se till att batteriet är fulladdat, alternativt byta ut batteriet.
  3. Anslut eller parkoppla headsetet eller mikrofonen med en annan dator eller telefon för att testa dem.
    OBS! Stegen för att parkoppla din Bluetooth-kompatibla enhet kan variera. Ytterligare information finns i produktdokumentationen.
    Korrigering 2: Testa mikrofonen eller headsetet

Korrigering 2: Testa mikrofonen eller headsetet
  4. Om headsetet eller mikrofonen fungerar på en annan dator eller telefon återansluter eller parkopplar du enheten med datorn och försöker igen. Men om enheten inte fungerar när den är ansluten till en annan dator eller telefon kan det vara fel på själva enheten. Kontakta tillverkaren av enheten för reparationsalternativ.

Korrigering 3: Se till att alla appar har åtkomst till mikrofonen

I Windows 11 och Windows 10 kan sekretessinställningarna förhindra appar från att använda mikrofonen. Se till att ge apparna behörighet att använda mikrofonen.

1. Klicka på Start och öppna appen Inställningar i Windows.
  2. I appen Inställningar klickar du på Sekretess och säkerhet (i Windows 11) eller Sekretess (i Windows 10).
  3. Under Appbehörigheter klickar du på Mikrofon och kontrollerar att Mikrofonåtkomst är aktiverad. I Windows 10 väljer du alternativet Ändra och aktiverar sedan alternativet Låt appar använda din mikrofon.
    Korrigering 3: Se till att alla appar har åtkomst till mikrofonen
  4. Välj vilka appar som får åtkomst till mikrofonen. Skrivbordsappar visas inte i den här listan.
    1. I Windows 10 aktiverar du alternativet Låt skrivbordsappar använda din mikrofon. Du kan även välja vilka appar som får åtkomst till mikrofonen.

Korrigering 4: Kontrollera standardenheten för ljudutdata och volyminställningarna

Standardenheten för ljudutdata är den enhet som Windows använder för att spela in ljud. När du ansluter en mikrofon, ett USB- eller Bluetooth-headset med en inbyggd mikrofon till datorn kan du välja vilken enhet du vill använda som standard. Se till att rätt enhet är vald och kontrollera volyminställningarna.

1. Klicka på Start och öppna appen Inställningar i Windows.
  2. I appen Inställningar klickar du på Ljud i den vänstra panelen.
    Korrigering 4: Kontrollera standardenheten för ljudutdata och volyminställningarna
  3. Under Indata > Välj en enhet för att prata eller spela in (i Windows 11) eller Välj indataenhet (i Windows 10) väljer du den enhet som ska spela in ljudet. Om du inte har flera ljudinspelningsenheter ställs standardenheten för indata in automatiskt.
    Korrigering 4: Kontrollera standardenheten för ljudutdata och volyminställningarna
  4. Kontrollera att mikrofonen eller headsetet inte är avstängt eller inaktiverat. För att slå på ljudet eller aktivera enheten ska du klicka på mikrofonikonen för att slå på ljudet
    1. Om mikrofonen eller headsetet har en egen volymkontroll kontrollerar du att volymen är aktiverad på enheten.
      Korrigering 4: Kontrollera standardenheten för ljudutdata och volyminställningarna

Korrigering 5: Optimera datorn med hjälp av SupportAssist

SupportAssist-appen erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att optimera datorn (inklusive installering av de senaste Dell-drivrutinerna och körning av ett hårdvarutest). Genom att installera den senaste ljuddrivrutinen blir det lättare att lösa ljudrelaterade problem. SupportAssist kör även ett hårdvarutest och tillhandahåller föreslagna åtgärder tillsammans med resultatet.

1. Håll Windows-tangenten (Windows-knappen) intryckt och tryck sedan på Q-tangenten.
  2. Skriv SupportAssist i sökrutan.
  3. Välj SupportAssist (app) i resultatlistan.
    OBS! Om SupportAssist inte visas i sökresultatet går du till sidan SupportAssist for Home PCs för att ladda ned och installera SupportAssist.
  4. Klicka på Starta nu för att tillåta att SupportAssist skannar och optimerar Dell-datorn.
    Korrigering 5: Optimera datorn med hjälp av SupportAssist
    Titta på den här videon för att lära dig hur du optimerar din Dell-dator med SupportAssist.

Vad händer om mikrofonen ändå inte fungerar?
Felsökningsstegen ovan omfattar de vanligaste problemen rörande ljud och ljudinspelning. Om problemet kvarstår kan du prova dessa ytterligare felsökningssteg för att åtgärda ljudproblem eller problem med ljudinspelningen.

Videor

Andra resurser

Support för högtalare eller hörlurar
Support för högtalare eller hörlurar
Få hjälp med att åtgärda ljudutgångs- och ljuduppspelningsproblem med integrerade eller externa högtalare eller hörlurar. Support för högtalare eller hörlurar
öppen bok
Support för Bluetooth
Få support för Bluetooth-relaterade problem när du använder högtalare eller hörlurar med Bluetooth-funktioner. Support för Bluetooth
Drivrutinssupport
Drivrutinssupport
Läs mer om olika metoder för att ladda ner och installera Dell-drivrutiner till dina Dell-produkter. Drivrutinssupport
SupportAssist for Home PCs
SupportAssist for Home PCs
Läs om hur du laddar ner, installerar och använder SupportAssist på din Dell-dator för att söka igenom hårdvara, uppdatera drivrutiner med mera. SupportAssist for Home PCs