• Legg inn bestillinger raskt og enkelt
  • Vis bestillinger og spor forsendelsesstatus
  • Opprett og få tilgang til en liste over produktene dine
  • Administrer Dell EMC-områder, produkter og kontakter for produktnivå ved hjelp av virksomhetsadministrering.

Feilsøke og løse problemer med systemytelse

Det kan oppstå ytelsesrelaterte problemer på Dell-datamaskinen. Ytelsesproblemer kan skyldes programvareoppdateringer, ødelagte apper eller drivere eller en maskinvarefeil. Noen symptomer som indikerer problemer med systemytelsen, er følgende:

• Datamaskinen bruker lengre tid på å starte opp i operativsystemet enn før.
  • Applikasjoner bruker lengre tid på å laste eller svare.
  • Datamaskinen reagerer sakte eller slutter å svare under brukeraktivitet, for eksempel ved å skrive eller klikke.

Video om feilsøking av treg ytelse (på engelsk)

Se denne videoen for å lære hvordan du kan forbedre ytelsen til Dell-datamaskinen din (på engelsk).

Følg disse hurtigtrinnene for å forbedre ytelsen til Dell-datamaskinen

Løsning 1: Utfør en hard tilbakestilling

En hard tilbakestilling bidrar til å tømme statisk elektrisitet som kan forårsake strømproblemet. Følg disse trinnene for å foreta en hard tilbakestilling.

1. Slå av datamaskinen.
  2. Koble fra strømkabelen (for stasjonære datamaskiner), eller koble fra strømadapteren og ta ut batteriet (for bærbare Dell-PC-er med avtakbart batteri).
    MERK: For bærbare Dell-PC-er som har et batteri som ikke kan tas ut, kan du finne ut hvordan du tilbakestiller sanntidsklokken (RTC) for å gjenopprette den bærbare Dell-PC-en. For bærbare Dell-PC-er med avtakbare batterier kan du sjekke brukerveiledningen for den bærbare Dell-PC-en din for trinnvise instruksjoner for sikker fjerning av batteriet.
    MERK: På utvalgte bærbare Dell Latitude-PC-er kan du finne ut hvordan du får ePSA til å gjenopprette fra et problem tilknyttet POST eller oppstart.
  3. Koble fra alle enheter, for eksempel USB-stasjoner, skrivere, webkameraer, mediekort (SD/xD), bortsett fra tastaturet og musen.
  4. Trykk på og hold nede strømknappen i 15 til 20 sekunder for å lade ut den gjenværende reststrømmen.

Trykk på av/på-knappen.

5. Koble til strømkabelen (for stasjonære datamaskiner) eller strømadapteren og batteriet (for bærbare PC-er).
  6. Slå på datamaskinen.

Løsning 2: Optimer datamaskinen ved hjelp av SupportAssist.

Med SupportAssist-applikasjonen kan du raskt og enkelt optimere datamaskinen (inkludert oppdatering av utdaterte drivere) for å løse problemer med systemytelsen.

1. Trykk på og hold nede Windows-tasten (Windows-knapp), og trykk deretter på Q-tasten.
  2. Skriv inn SupportAssist i søkeboksen.
  3. Velg SupportAssist (App) i resultatlisten.
    MERK: Hvis SupportAssist ikke vises i søkeresultatene, kan du gå til SupportAssist for Home PCs-siden for å laste ned og installere SupportAssist.
  4. Klikk på Start nå for å kjøre testene.
    MERK: Du kan trykke eller klikke på pil ned og deretter kjøre den individuelle testen. Dell anbefaler at du kjører en full datamaskintest.
  5. SupportAssist kjører testene én etter én og gir resultatene og foreslåtte handlinger.

Optimer datamaskinen ved hjelp av SupportAssist-appvideo (på engelsk)

Løsning 3: Kontroller og rengjør lufteventilene og viftene.

Hvis datamaskinens ventilasjonsåpninger blir tettet til med lo og støv, må du bruke trykkluft på boks til å rengjøre dem og gjenopprette luftstrømmen. Utilstrekkelig luftstrøm kan føre til at datamaskinens prosessor, minne (RAM) og annen intern maskinvare overopphetes og potensielt svikter. Sterk varme kan også redusere ytelsen betraktelig, ettersom de fleste prosessorer automatisk reduserer hastigheten for å forhindre overoppheting. Hvis du opplever at datamaskinviften kjører kontinuerlig, kan dette tyde på at datamaskinens ventilasjonsåpninger er tette.

1. Slå av datamaskinen.
  2. Sjekk ventilasjonsåpningene på datamaskinen for støv og rusk.
    MERK: Ventilasjonsåpningene og viftene kan være på forskjellige steder, avhengig av datamaskinmodellen. Se brukerhåndboken for Dell-datamaskinen.
  3. Slå på datamaskinen.
    MERK: For å unngå overoppheting må datamaskinen være i stående posisjon og på en hard eller solid overflate, og ha tilstrekkelig klaring rundt ventilasjonsåpningene.

Ventilasjonsåpning og vifte på en Latitude 5414 bærbar PC

Løsning 4: Administrer varmeytelsen ved hjelp av Dell Power Manager

Med Dell Power Manager kan du administrere datamaskinens prosessor- og kjølevifteinnstillinger, slik at du kan administrere ytelse, datamaskinens overflatetemperatur og viftestøy. Hvert alternativ representerer en ulik balanse mellom disse tre elementene. Velg konfigurasjonen som passer best til måten du bruker datamaskinen på.

1. Se etter løse kabler på baksiden av den stasjonære PC-en. For bærbare PC-er må du se etter en løs strømkabel som er koblet til strømadapteren.
  2. Klikk på fanen Varmestyring i ruten til venstre.
  3. Velg alternativknappen ved siden av varmestyringsinnstillingen du vil velge.

Varmestyring ved hjelp av Dell Power Manager

Løsning 5: Kjør en maskinvarediagnostikk

En potensiell maskinvarefeil med systemminnet (RAM) eller hovedkortet kan forårsake et POST-problem. Hvis du kjører diagnostikk før oppstart, kan du finne ut om du har potensielle maskinvareproblemer som forårsaker oppstartsproblemet.

1. Slå av datamaskinen.
  2. Når du ser Dell-logoen, trykker du på F12-tasten flere ganger inntil menyen for engangsoppstart vises.
  3. På oppstartsmenyen velger du alternativet Diagnostikk og trykker på Enter.

Diagnostikkalternativ i menyen for engangsoppstart på en Dell-datamaskin.

4. Diagnostikktesten begynner.

Systemanalysediagnostikk for Dell ePSA før oppstart

MERK: Diagnostikkgrensesnittet før oppstart kan variere på Dell-datamaskinen din. Sjekk brukerveiledningen for Dell-datamaskinen for å få produktspesifikk informasjon.

MERK: Musen er ikke aktiv under testing.

MERK: På bærbare Dell-PC-er kreves brukerrespons under LCD-testen.
  5. Hvis det oppstår problemer, vises feilkoder. Skriv ned feilkoden, valideringskoden og service-ID-en, og søk deretter etter feilkoden.

Hvis du fortsetter å oppleve ytelsesproblemer etter at du har fulgt trinnene ovenfor, kan du prøve disse tilleggstrinnene for å feilsøke problemer med treg ytelse.

Andre ressurser

Løse problemer med treg ytelse
Løse problemer med treg ytelse
Finn ut hvordan du feilsøker og løser problemer med treg ytelse på en Dell-datamaskin. Løse problemer med treg ytelse
Løse blåskjermfeil- eller stoppfeil
Løse blåskjermfeil- eller stoppfeil
Finn ut hvordan du identifiserer, feilsøker og løser blåskjermfeil eller stoppfeil på Dell-datamaskinen. Løse blåskjermfeil- eller stoppfeil
Bruke SupportAssist OS Recovery
Bruke SupportAssist OS Recovery
Finn ut hvordan du bruker SupportAssist OS Recovery til å tilbakestille eller gjenopprette operativsystemet på Dell-datamaskinen. Bruke SupportAssist OS Recovery
RAM
Oppgradere eller installere systemminne (RAM)
Finn ut hvordan du oppgraderer eller installerer systemminne for å forbedre ytelsen til Dell-datamaskinen. Oppgradere eller installere systemminne (RAM)