• Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen

Harde schijf (HDD) en solid state-schijf (SSD)

Het type storage dat uw computer gebruikt, is van belang voor prestaties, waaronder stroomverbruik en betrouwbaarheid. Harde schijven (HDD's) en Solid State-schijven (SSD's) zijn de twee belangrijkste typen storageapparaten. Een harde schijf (HDD) is een traditioneel storageapparaat dat mechanische platters en een bewegende lees-/schrijfkop gebruikt om toegang te krijgen tot data. Een Solid State-schijf (SSD) is een nieuwer, sneller type apparaat dat data opslaat op onmiddellijk toegankelijke geheugenchips. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen een harde schijf en een Solid State-schijf.

Harde schijf (HDD)Solid State-schijf (SSD)
Form-factor
  • 3,5” Serial-ATA (SATA) wordt meestal gebruikt in desktops en all-in-ones
  • 2,5” Serial-ATA (SATA) wordt meestal gebruikt in laptops
  • 2,5” Serial-ATA (SATA)*
  • mSATA*
  • M.2 SATA*
  • M.2 NVMe*
Lees-/schrijfsnelheid
  • Langzamer
  • Sneller
Energie-efficiëntie
  • Verbruikt meer energie
  • Gebruikt minder energie

*Het type harde schijf (HDD of SSD) dat op uw Dell computer wordt ondersteund, is afhankelijk van de harde-schijfpoort (serial-ATA of SATA, mSATA, M.2 SATA of M.2 NVMe) die beschikbaar is op de systeemkaart. Als u wilt weten welk type harde schijf wordt ondersteund op uw Dell computer, raadpleegt u de technische specificaties in de gebruikershandleiding van uw Dell computer voor modelspecifieke informatie.

Als u een van de volgende problemen ondervindt, kunnen de aanbevolen snelle stappen u misschien helpen.

• Computer kan niet opstarten naar het besturingssysteem
  • Foutmeldingen met betrekking tot de harde schijf, zoals 'Harde schijf niet gevonden'
  • De computer werkt traag. Het duurt bijvoorbeeld lang voordat applicaties zijn geladen.
  • Harde schijf maakt een klikkend of schurend geluid
  • Windows STOP-fout (ook wel blauw scherm-fout genoemd). STOP-fouten kunnen optreden als gevolg van beschadigde bestanden die worden veroorzaakt door een storing van de harde schijf.

Hier zijn enkele snelle stappen die u kunt proberen om het probleem met de harde schijf op te lossen

Probeer elke stap en controleer of het probleem met de harde schijf is opgelost. Als het probleem niet is opgelost, gaat u verder met de volgende stap.

1. Voer een harde reset uit.
    1. Zet de computer uit. Houd de aan/uit-knop 10 tot 15 seconden ingedrukt.
    2. Koppel de voedingsadapter of voedingskabel los van de computer en verwijder de batterij (voor Dell laptops met verwisselbare batterij).

OPMERKING: Dell alles-in-één computers kunnen geleverd worden met een voedingskabel of een voedingsadapter. Koppel de voedingskabel of de voedingsadapter los, afhankelijk van de configuratie van de computer.

OPMERKING: voor Dell laptops met een niet-verwijderbare batterij stelt u de realtime klok (RTC) op de Dell laptop opnieuw in. Voor Dell laptops met een verwisselbare batterij raadpleegt u de gebruikershandleiding van de Dell laptop voor stapsgewijze instructies om de batterij veilig te verwijderen.

OPMERKING: probeer op bepaalde Dell Latitude laptops de Dell Latitude laptop te herstellen met behulp van de Forced ePSA om te herstellen na een POST- of opstartfout.
    3. Koppel alle apparaten los, zoals USB-sticks, printers en mediakaarten (SD/xD), behalve het toetsenbord en de muis.
    4. Houd de aan/uit-knop 15 tot 20 seconden ingedrukt om reststroom af te voeren.
    5. Sluit de voedingsadapter of voedingskabel aan op de computer en plaats de batterij (voor Dell laptops met verwisselbare batterij).
    6. Zet de computer aan.
  2. Zet het BIOS of de UEFI terug naar de fabrieksinstellingen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de Dell computer voor meer informatie over het navigeren door het BIOS of de UEFI.
  3. Controleer of de harde schijf wordt gedetecteerd in het BIOS. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de Dell computer voor meer informatie over het navigeren door het BIOS of de UEFI. Als de harde schijf niet wordt gedetecteerd in het BIOS, neemt u contact op met de technische support van Dell.
  4. Als de harde schijf wordt gedetecteerd en de computer niet kan opstarten naar Microsoft Windows, probeert u Microsoft Windows op uw Dell computer te repareren of te herstellen.
  5. Als de computer naar het besturingssysteem kan opstarten, gaat u naar Dell.com/support/driversen downloadt en installeert u het nieuwste BIOS en de nieuwste drivers voor uw Dell computer.
  6. Voer de diagnostische test voor het opstarten uit op de Dell computer. Als de test mislukt, neemt u contact op met de technische support van Dell.

Als deze snelle stappen het probleem met de projector niet hebben opgelost, hebben we meer gedetailleerde informatie in de aanvullende hulpbronnen. U kunt ook zoeken naar content over het probleem met behulp van de zoekbalk bovenaan deze pagina.

Extra informatiebronnen

Andere bronnen

Hardwaretest
Hardwaretest
Voer een hardwaretest uit op de harde schijf Hardwaretest
Drivers en downloads
Drivers en downloads
Moet u Dell drivers installeren of bijwerken? Ga naar Dell.com/support/drivers. Drivers en downloads
film clapper-play
Supportvideo's (in het Engels)
Ga naar onze Dell videobibliotheek voor meer supportvideo's. Supportvideo's (in het Engels)