• Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Tietokoneen palauttaminen käynnistysongelmista

Syttyykö Dell-tietokoneeseen virta, mutta se ei käynnisty tai käynnistyy käyttöjärjestelmään? Tämä ongelma voi johtua monesta syystä: BIOSin virheelliset käynnistysasetukset, vioittuneet järjestelmätiedostot, vioittunut alkulatausohjelma tai viallinen kiintolevy.

• Tietokone käynnistyy, mutta se näyttää virheviestin, kuten käynnistettävää laitetta ei löydy, käyttöjärjestelmää ei löydy ja muita virheitä käynnistyksen aikana.
  • Tietokone käynnistyy, mutta näyttää tyhjän näytön, jossa on hiiren osoitin tai vilkkuva kohdistin.
  • Tietokone ei käynnisty Windowsiin STOP-virheen vuoksi; tätä kutsutaan myös Windowsin Blue screen -virheeksi.

ei käynnistystä-video-pikkukuva

Katso tästä videosta, onko Dell-tietokoneessa käynnistysongelma (englanniksi).

Voit palauttaa Dell-tietokoneesi käynnistykseen liittyvästä ongelmasta seuraavien pikaohjeiden avulla.

Korjaus 1: Käynnistys vähimmäislaitteilla

Vialliset laitteistot voivat aiheuttaa tietokoneen käynnistykseen liittyviä ongelmia. Käynnistä tietokone käyttämällä vaadittua Windows-käynnistyksen vähimmäislaitteistoa, jotta voidaan selvittää, mikä laite aiheuttaa ongelman.

1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Irrota kaikki laitteet, kuten USB-asemat, tulostimet, web-kamerat ja mediakortit (SD/xD), paitsi näppäimistö ja hiiri.
  3. Käynnistä tietokone.

Korjaus 2: Tee laitekäynnistys

Laitekäynnistys auttaa tyhjentämään staattista sähköä, joka voi aiheuttaa käynnistykseen liittyviä ongelmia. Tee laitekäynnistys seuraavasti.

1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Irrota virtajohto (pöytätietokoneissa) tai vaihtovirtasovitin ja irrota akku (Dellin kannettavat tietokoneet, joissa on irrotettava akku).
    HUOMAUTUS: Jos Dellin kannettavassa tietokoneessa on akku, jota ei voi poistaa, ota selvää, miten voit palauttaa Dellin kannettavan tietokoneen nollaamalla reaaliaikaisen kellon (RTC). Jos kannettavassa Dell-tietokoneessa on irrotettava akku, katso tarkat ohjeet akun turvalliseen irrottamiseen kannettavan Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta.
    HUOMAUTUS: Katso tiettyjen kannettavien Dell Latitude -tietokoneiden kohdalla, miten voit palauttaa POST- tai käynnistysvirheen pakotetun ePSA-diagnostiikan avulla.
  3. Irrota kaikki laitteet, kuten USB-asemat, tulostimet, web-kamerat ja mediakortit (SD/xD), paitsi näppäimistö ja hiiri.
  4. Pura sähkövaraus pitämällä virtapainiketta painettuna 15–20 sekunnin ajan.

5. Paina virtapainiketta

6. Kytke virtajohto (pöytätietokoneet) tai vaihtovirtasovitin ja akku (kannettavat tietokoneet).
  7. Käynnistä tietokone.
    1. Jos tietokone käynnistyy Windowsiin laitekäynnistyksen jälkeen, kytke laitteet takaisin yksi kerrallaan ongelman aiheuttavan laitteen selvittämiseksi.
    2. Jos tietokone ei käynnisty, siirry seuraavaan vaiheeseen ja palauta BIOSin tehdasoletusasetukset.

Korjaus 3: Palauta BIOS tai UEFI oletusasetuksiin.

Tietokoneen virheelliset BIOS- tai UEFI-käynnistysasetukset voivat aiheuttaa käynnistysongelmia. BIOS- tai UEFI-asetusten palauttaminen oletusasetuksiin voi ratkaista monia käynnistykseen liittyviä ongelmia.

Katso tästä videosta, miten BIOS tai UEFI palautetaan oletusasetuksiin (englanniksi).

HUOMAUTUS: Dell-tietokoneen BIOS-käyttöliittymä saattaa vaihdella. Katso tuotekohtaiset tiedot Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta.

Korjaus 4: Suorita käynnistystä edeltävä diagnostiikkatesti

Mahdollinen järjestelmän muistin (RAM) tai järjestelmän levyn (emolevy) laitteistovika voi aiheuttaa POST-ongelman. Käynnistystä edeltävän diagnostiikan suorittaminen auttaa tunnistamaan mahdolliset laitteisto-ongelmat, jotka voivat aiheuttaa käynnistysongelman.

1. Kytke virta tietokoneeseen.
  2. Paina F12-näppäintä Dell-logonäytössä useita kertoja, kunnes kerran näytettävä käynnistysvalikko avautuu.
  3. Valitse käynnistysvalikosta Diagnostiikka-vaihtoehto ja paina Enter-näppäintä.
    Valitse käynnistysvalikosta Diagnostiikka-vaihtoehto ja paina Enter-näppäintä.
  4. Diagnostiikkatesti alkaa.
    Diagnostiikkatesti alkaa

5. HUOMAUTUS: Käynnistystä edeltävä diagnostiikkakäyttöliittymä saattaa vaihdella Dell-tietokoneesta riippuen. Katso tuotekohtaiset tiedot Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta .

HUOMAUTUS: Hiiri ei ole aktiivinen testauksen aikana.

HUOMAUTUS: Dellin kannettavien tietokoneiden kohdalla käyttäjän on reagoitava LCD-testin aikana.
  6. Jos ongelmia ilmenee, virhekoodit tulevat näkyviin. Kirjaa virhekoodi, vahvistuskoodi ja palvelutunniste muistiin ja etsi virhekoodi.

Korjaus 5: Korjaa puuttuvat tai vioittuneet Windows-järjestelmätiedostot

DISM.exe (System File Checker and Deployment Image Servicing and Management) on komentorivityökalu, joka tarkistaa Windowsin ja korjaa puuttuvat tai vioittuneet järjestelmätiedostot.

1. Käynnistä tietokone uudelleen ja käynnistä Windows. Jos tietokone ei käynnisty Windowsiin, yritä käynnistää vikasietotilaan verkkoyhteydet käytössä.
  2. Valitse Käynnistä ja etsi komentokehote tai cmd.
  3. Napsauta Komentokehote-kohtaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana.
  4. Kirjoita komentokehotteeseen sfc /scannow ja paina Enter-näppäintä. Katso tästä videosta, miten voit suorittaa Windows Startup Repairin (englanniksi).
  5. Järjestelmätiedostojen tarkistus tarkistaa käyttöjärjestelmätiedostot. Älä sulje komentokehoteikkunaa, ennen kuin vahvistus on valmis 100-prosenttisesti.
  6. Käynnistä tietokone uudelleen ja tarkista, onko ongelma ratkennut.
  7. Jos ongelma ei ratkea, toista vaiheet 1 ja 2.
  8. Kirjoita komentokehotteeseen DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth ja paina Enter-näppäintä.
    HUOMAUTUS: DISM-työkalu edellyttää toimivaa Internet-yhteyttä. Kytke Ethernet (RJ45) -kaapeli suoraan reitittimestä tietokoneeseen. Vikasietotila ja verkkoyhteydet eivät tue langatonta (Wi-Fi) Internet-yhteyttä.
  9. DISM (Deployment Image Servicing and Management) -työkalu muodostaa yhteyden Windows Updateen verkossa ja lataa ja korvaa puuttuvat tai vioittuneet Windows-järjestelmätiedostot (tarvittaessa).
  10. Kun korjaus on valmis, käynnistä tietokone uudelleen.

Korjaus 6: Korjaa tai nollaa tietokone SupportAssist OS Recoveryn avulla

Jos tietokoneen käyttöjärjestelmä ei käynnisty usean yrityksen jälkeen, SupportAssist OS Recovery käynnistyy automaattisesti tuetuissa Dell-tietokoneissa. Palautusympäristössä voit diagnosoida laitteiston ongelmia, korjata tietokoneen, varmuuskopioida tiedostoja tai palauttaa tietokoneen tehdasasetukset.

Lue lisää Dell-tietokoneen palauttamisesta SupportAssist OS Recoverylla.

Katso tämä video, jossa kerrotaan, miten SupportAssist OS Recoveryä käytetään tuetuissa Dell-tietokoneissa (englanniksi).

Jos käynnistykseen liittyvä ongelma jatkuu, kokeile lisävianmääritystä, jos Dell-tietokone ei käynnisty Windowsiin.

Videot (englanniksi)

Videoresurssit

Muut resurssit

Virheenkorjaus
Sinisen virhenäytön tai TOIMINNAN PYSÄYTTÄVIEN virheiden ratkaiseminen
Lue, miten voit tunnistaa, selvittää ja korjata Dell-tietokoneen sinisiä virhenäyttöjä tai pysäyttää ne. Sinisen virhenäytön tai TOIMINNAN PYSÄYTTÄVIEN virheiden ratkaiseminen
levypalautus
SupportAssist OS Recoveryn käyttäminen
Katso, miten voit nollata tai palauttaa Dell-tietokoneen käyttöjärjestelmän SupportAssist OS Recoveryn avulla. SupportAssist OS Recoveryn käyttäminen
Lataa
Lataa käyttöjärjestelmän palautusnäköistiedosto
Katso, miten voit ladata Dell-tietokoneen käyttöjärjestelmän palautusnäköistiedoston Dell OS Recovery Tool -apuohjelmalla. Lataa käyttöjärjestelmän palautusnäköistiedosto
Suorituskyky
Järjestelmän suorituskykyongelmien vianmääritys
Lisätietoja Dell-tietokoneen suorituskykyongelmien ratkaisemisesta Järjestelmän suorituskykyongelmien vianmääritys