• Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Näytön tai kannettavan tietokoneen näytön ongelmien ratkaiseminen

Näytön oikea toiminta on olennaista riippumatta siitä, työstätkö asiakirjaa, katsotko videota vai pelaatko.

Jos kohtaat jonkin seuraavista yleisistä näyttöongelmista näytön tai kannettavan tietokoneen käytön aikana, yritä ratkaista ne tässä artikkelissa ehdotettujen pikaohjeiden avulla:

• Näyttö ei käynnisty, ja näet vain mustan tai tyhjän näytön.
  • Näytön tai kannettavan tietokoneen kuva näyttää epäselvältä, sumealta, venyneeltä tai vääristyneeltä.
  • Näytön tai kannettavan tietokoneen värit ovat epätarkkoja, ja ne näyttävät haalistuneilta tai vääristyneiltä.
  • Ruutu välkkyy näytöllä tai kannettavassa tietokoneessa.
  • Huomaat vaaka- tai pystysuoria viivoja näytössä tai kannettavassa tietokoneessa.

Ei kuvaa -vianmääritys (englanniksi)

Katso tästä videosta, onko Dell-tietokoneessasi näyttö- tai kuvantoisto-ongelma (englanniksi).

Pikaohjeet, joiden avulla voit ratkaista mahdolliset näyttöongelmat

Korjaus 1: Tee laitekäynnistys.

Voit korjata näyttöongelman yrittämällä tehdä tietokoneen laitekäynnistyksen. Laitekäynnistys auttaa poistamaan staattista sähköä, joka voi aiheuttaa virtaongelman. Tee laitekäynnistys seuraavasti.

1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Irrota virtajohto (pöytätietokoneissa) tai vaihtovirtasovitin ja irrota akku (Dellin kannettavissa tietokoneissa, joissa on irrotettava akku).
    HUOMAUTUS: Jos Dellin kannettavassa tietokoneessa on akku, jota ei voi irrottaa, katso lisätietoja Dellin tietämyskannan artikkelista Dell-kannettavan palauttaminen nollaamalla reaaliaikakello (RTC). Katso vaiheittaiset ohjeet akun turvallisesta irrottamisesta irrotettavalla akulla varustetusta Dellin kannettavasta tietokoneesta Dellin kannettavan tietokoneen käyttöoppaasta.
    HUOMAUTUS: Lue artikkeli Järjestelmän palauttaminen POST- tai käynnistysvirheen jälkeen pakotetun ePSA-diagnostiikan avulla, joka koskee tiettyjä kannettavia Dell Latitude -tietokoneita.
  3. Irrota kaikki laitteet, kuten USB-asemat, tulostimet, web-kamerat ja mediakortit (SD/xD), paitsi näppäimistö ja hiiri.
  4. Pura jäännösvirta pitämällä virtapainiketta painettuna 15–20 sekunnin ajan.
    Paina virtapainiketta
  5. Kytke virtajohto (pöytätietokoneet) tai vaihtovirtasovitin ja akku (kannettavat tietokoneet).
  6. Käynnistä tietokone.

Korjaus 2: Tarkista, toimiiko näyttö oikein.

Jos tietokone käynnistyy, mutta näyttö on tyhjä tai musta, tarkista, toimiiko näyttö oikein.
  1. Käynnistä näyttö ja tarkista, palaako virtavalo.
  2. Jos näyttö ei käynnisty, irrota näytön virtajohto ja liitä se uudelleen.
  3. Käytä toimivaa pistorasiaa.
  4. Jos näyttö toimii oikein, mutta näyttöongelma jatkuu, siirry seuraavaan korjaukseen. Jos näyttö ei vieläkään käynnisty, kun olet yrittänyt edellä mainittuja ohjeita, kysy Dellin teknisestä tuesta lisätietoja korjausvaihtoehdoista.
    Virtajohto näytön takana.

Korjaus 3: Liitä näytön ja tietokoneen välinen videokaapeli uudelleen

Huono liitäntä tai vioittunut videokaapeli voi aiheuttaa näyttöongelmia. Kaapeleiden liittäminen uudelleen voi ratkaista ongelman.

1. Sammuta tietokone ja näyttö.
  2. Irrota videokaapeli, jolla näyttö on kytketty tietokoneeseen.
  3. Tarkista tietokoneen grafiikkaportti, näyttö ja videokaapeli vioittumisen tai taipuneiden nastojen varalta. Jos vikoja ei ole, liitä näyttö uudelleen tietokoneeseen. Jos käytössäsi on toinen videokaapeli, yritä liittää laitteet uudella kaapelilla. Voit myös yrittää ohittaa telakointiaseman sen tarkistamiseksi, johtuuko näyttöongelma telakointiasemasta.
    HUOMAUTUS: Voit tarkistaa näyttösi ja tietokoneesi tukemat videokaapelityypit Dell-laitteesi oppaista.
  4. Käynnistä tietokone ja tarkista, onko näyttöongelma ratkennut.
    Kannettavaan tietokoneeseen liitetty näyttö

Korjaus 4: Palauta Dell-tietokoneen BIOS tai UEFI oletusasetuksiin.

Tietokoneen virheelliset BIOS- tai UEFI-asetukset voivat aiheuttaa näyttöongelmia. BIOS- tai UEFI-asetusten palauttaminen oletusasetuksiin voi ratkaista yleisiä näyttöongelmia.

Katso tästä videosta, miten BIOS tai UEFI palautetaan oletusasetuksiin (englanniksi).

HUOMAUTUS: Dell-tietokoneen BIOS- tai UEFI-käyttöliittymä saattaa vaihdella. Katso mallikohtaiset tiedot Dell-laitteesi oppaista.

Korjaus 5: Lataa ja asenna uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset

Windows-päivitykset voivat tukea Windows-käyttöjärjestelmää monin tavoin. Windows-päivitykset voivat ratkaista tiettyjä ongelmia, suojata haitallisilta hyökkäyksiltä tai jopa lisätä uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään. Kun uusimmat grafiikkakortin tai näytönohjaimen ohjaimet ovat saatavilla, Windows-päivitykset lataavat ja asentavat uusimmat ohjaimet automaattisesti.

Windows 11:
  1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitse sitten Asetukset.
  2. Valitse Asetukset-ruudusta Windows Update.
  3. Valitse oikeasta ruudusta Tarkista päivitykset.
  4. Kun päivitys on valmis, käynnistä tietokone uudelleen.
Windows 10:
  1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitse sitten Asetukset.
  2. Valitse Asetukset-ruudusta Päivitys ja suojaus.
  3. Valitse vasemmasta ruudusta Windows Update.
  4. Valitse oikeasta ruudusta Tarkista päivitykset.
  5. Kun päivitys on valmis, käynnistä tietokone uudelleen.
Ubuntu tai Linux:
  1. Avaa valikosta Pääte tai käytä CTRL + ALT + T -pikanäppäintä.
  2. Kirjoita päätteeseen sudo apt update && sudo apt upgrade -y ja paina Enter. Anna tilisi salasana ja paina kehotettaessa Y siirtyäksesi päivitykseen.

Korjaus 6: Suorita näytön laitteiston diagnostiikka

Näytön tai kannettavan tietokoneen näyttöruudun sisäinen diagnostiikkatesti voi auttaa tunnistamaan, toimiiko näyttö normaalisti.

Suorita BIST-testi (Built-in Self-Test) eli BID-testi (Built-In Diagnostics) Dell-näytössä
Dell-näytöissä on integroitu diagnostiikkatyökalu, jolla voit tarkistaa, johtuuko näytön vika itse Dell-näytöstä.
  1. Siirry osoitteeseen Dell.com/support/manuals.
  2. Tunnista Dell-näyttösi. Anna näytön mallinumero tai palvelutunnus ja valitse sitten Hae. Voit myös valita Selaa kaikkia tuotteita > Elektroniikka ja oheislaitteet, > Näytöt ja lisävarusteet, ja valita sitten Dell-näyttösi luettelosta.
  3. Vieritä Oppaat-välilehdessä Käyttöoppaat ja asiakirjat -osioon ja valitse sitten näyttöjen käyttöoppaiden vierestä Näytä PDF.
  4. Vieritä käyttöoppaan Vianmääritys-osion Sisäinen diagnostiikka -sivulle.
  5. Suorita näytön sisäinen toimintatarkistus tai sisäinen diagnostiikka ohjeiden mukaisesti.
  6. Jos et näe näytössä diagnostiikkatestin aikana mitään poikkeavuuksia, näyttö toimii oikein.
  7. Jos näet näytössä diagnostiikkatestin aikana poikkeavuuksia, kysy Dellin teknisestä tuesta lisätietoja korjausvaihtoehdoista.
Suorita Dellin kannettavien tietokoneiden LCD-näytön sisäinen toimintatesti (BIST, Built-in Self-Test)
Dellin kannettavissa tietokoneissa on integroitu diagnostiikkatyökalu, joka tunnistaa LCD-näytön luontaiset ongelmat.
  1. Ennen kuin aloitat, sammuta kannettava tietokone.
  2. Kytke tietokone vaihtovirtasovittimeen (laturi) ja irrota kaikki liitetyt laitteet, kuten näppäimistö, hiiri, näyttö tai telakointiasema.
  3. Varmista, että LCD-näyttö on puhdas (näytön pinnalla ei ole pölyhiukkasia).
  4. Pidä D-näppäintä painettuna ja käynnistä tietokone avataksesi LCD-näytön sisäisen toimintatestin (BIST, Built-in Self-Test) tilan. Pidä D-näppäintä painettuna, kunnes näet LCD-näytöllä väripalkkeja. Jos tämä ei toimi, katso ohjeet Dellin tietämyskannan artikkelia Dell-kannettavan LCD-näytön sisäisen toimintatestin tekeminen.
  5. Näytöllä näkyy useita väripalkkeja, joiden väri muuttuu mustaksi, valkoiseksi, punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi.
  6. Tutki näyttö tarkasti poikkeavuuksien varalta.
  7. Jos et näe näytössä diagnostiikkatestin aikana mitään poikkeavuuksia, näyttö toimii oikein.
  8. Jos näet näytössä diagnostiikkatestin aikana poikkeavuuksia, kysy Dellin teknisestä tuesta lisätietoja korjausvaihtoehdoista.
  9. Poistu painamalla Esc-näppäintä.

Jos olet noudattanut näitä ohjeita ja näyttöongelma jatkuu, katso lisätietoja alla olevasta Muut resurssit -osiosta. Voit myös hakea asianomaisia tietoja tämän sivun yläosassa olevan hakupalkin avulla.

Muut resurssit

Kahden tai usean näytön määrittäminen
Opi määrittämään kaksi näyttöä tai useita näyttöjä. Kahden tai usean näytön määrittäminen
Korjaa usean näytön ongelmat
Katso, miten voit suorittaa vianmäärityksen ja ratkaista näyttöongelmia, kun käytät Dell-tietokoneessa useaa näyttöä. Korjaa usean näytön ongelmat
Korjaa kosketusnäytön ongelmat
Lue ohjeita kosketusnäyttöongelmien vianmäärityksestä ja ratkaisemisesta tuetuissa Dell-tietokoneissa. Korjaa kosketusnäytön ongelmat
Movie-clapper-play
Tukivideot
Katso hyödyllisiä videoita videokirjastostamme. Tukivideot