Dell genbruger havplast i emballage som den første spiller i it-branchen

I Dell har vi igangsat et innovativt pilotprojekt om at genbruge havplast i emballage. Initiativet bygger på Dells bredere bæredygtige supply chain strategi og understøtter virksomhedens mission om at anvende 100 procent bæredygtig emballage i 2020. Som et led i pilotprojektet anvender vi plastik indsamlet fra vandløb og kystområder til at producere emballagebakker til vores computere – og starter med den bærbare computer Dell XPS 13 2-i-1. Som resultat af projektet er mere end 7.000 kilo plastik blevet forhindret i at komme ud i havene i løbet af 2017.

Efter et samarbejde med en af vores Social Advocates blev vi opmærksomme på, hvor stort et problem havplast egentlige er. Havkrisen er bekymrende, fordi havet er sådan en vigtig faktor for vores og vores børns sundhed, men vi har valgt at se det som en mulighed for at gentænke vores praksis.

Implementeringen af havplast i emballagen til Dells prisvindende bærebare computer XPS 13 2-i-1 blev igangsat i april 2017. For at øge den globale opmærksomhed på hvor ødelæggende plastik er for havets økosystem, angiver vi oplysende informationer på indpakningen. Og for at sikre at emballagen ikke ender tilbage i havene, stempler Dell hver emballagebakke med genbrugskoden 2, hvilket angiver, at det indeholder HDPE-plast og er almindeligt genanvendeligt. Mere end 93 procent af Dells emballage består allerede i dag af genanvendelige materialer, så indpakningen kan genbruges som en del af den cirkulære økonomi.

Kommerciel supply chain forhindrer miljøskade
I Dell stræber vi altid efter at opnå både finansiel og miljømæssig bæredygtighed, og jeg er meget stolt af det nye initiativ, fordi det både kommer vores forretning og planeten til gode. Projektet har sparet os penge i forhold til de materialer, vi tidligere har indkøbt til emballage, og vi regner med at kunne spare endnu mere, som projektet skrider frem. Det er en rigtig fin fortjeneste på et initiativ, som samtidig mindsker mængden af havplast i havene.

Den kommercielle supply chain, som er dedikeret til opsamlingen af havplastik, består af flere faser: Dells partnere opsamler havplast ved vandløb, kystlinjer og strande, før det når ud i havet. Så bliver plasten behandlet og forfinet, før den (25 procent) blandes sammen med andet genbrugt plastik (75 procent) fra eksempelvis flasker eller fødevareemballage. Endelig bliver genbrugsplasten formet til emballagebakker, som sendes til endelig indpakning af computeren og levering til kunderne.

Havplast i Haiti
Pilotprogrammet er søsat efter et forstudie af mulighederne for at anvende havplast i emballage. Forprojektet blev udført i 2016 i Haiti, som har en høj koncentration af havplast. Men Dell har længe beskæftiget sig med at indarbejde bæredygtige og genanvendelige materialer i vores produkter og emballage. Siden 2008 har vi brugt genbrugsplastik i vores bærbare computere, og allerede i januar 2017 nåede vi vores mål om at anvende 22,7 millioner tons genbrugsmaterialer i vores produkter inden 2020. Vores fokus på at arbejde cirkulært, hvor materialer fra andres affaldsstrømme kan anvendes i produkter og emballage, er vokset støt. Dell var den første – og er stadigvæk den eneste – som tilbyder computere og skærme, som indeholder plast fra elektronikprodukter og genbrugt kulfiber.

Hvert år ender mere end 8 millioner tons plastik i verdenshavene – det svarer til at dumpe indholdet af en skraldebil i havet hvert eneste minut. Dell har udgivet et whitepaper om sourcing-strategier og har inviteret andre store virksomheder og organisationer til et samarbejde, der arbejder med at mindske problemerne med havplast på globalt plan.

Læs mere om Dells arbejde med havplast på www.dell.com/oceanplastics

Louise Koch, Corporate Sustainability Lead for Dell i Europa, Mellemøsten og Afrika

Om forfatteren: Louise Koch